2015. november 11., szerda

Almaecet


A Gyimesben találtunk egy almafát a legelő közepén a semmiből kinőve. Természetesen vadalma volt, mondhatnám ehetetlen. Mégis csábított, hogy szedjünk belőle, akkor még azt gondoltam teának beáztatva. Később, itthon aztán változott a terv: legyen belőle almaecet! 
Az egyik üvegben megspékeltem még egy kis csipkebogyóval is.

A recept: egy 5 literes üvegbe félig pakolom almadarabokkal (minden mehet bele, csak penész nem), arra ráteszek 6 evőkanál cukrot, és erre ráöntök 3 liter forralt-lehűtött vizet. Lekötöm egy vastag vászonnal, meleg helyre teszem, és várok. (Állítólag kenyeret vagy élesztődarabot, esetleg ecetágyat belerakva felgyorsíthatjuk a folyamatot.)
Tíz naptól több hétig jósolják az érést, majd beszámolok, hogyan alakul.
Egyik megbízható forrásom 10 nap után azt javasolja, hogy naponta keverjem meg, aztán szűrjem le és így érleljem tovább 20-25 napig, míg letisztul az ecet. Ezt próbálom majd  követni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése